|
|
|
... tojássárgája,
porcukor.
A töltelékhez:
baracklekvár vagy
dió, esetleg mák, amit legjobban szeretünk.
A lisztet a szobahőmérsékletű vajjal elmorzsoljuk. A tejfölt a tojássárgájával elkeverjük, és az egészet jól összegyúrjuk.
16 egyforma kis gombócra osztjuk. Jól lezárt nejlonzacskóban másnapig hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap egy ... |
|
|
|
|
|
|
|
... nyújtáshoz: liszt.
Elkészítése:
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Az élesztőt a tejben feloldjuk. A lisztet egy csipet sóval összekeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. A tojásos cukrot és az élesztőt beleöntjük, majd alaposan összedolgozzuk. Ezután 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A töltelékhez a tojásfehérjéket a cukorral forró vízfürd... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... ek. tejföl, 1 tojássárgája. Továbbá: 4 dkg dió, 30 dkg sűrű szilva-/baracklekvár, 5 dkg ribizli/áfonya (mélyhűtött), 1 tojássárgája a kenéshez.
1. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk az apróra felkockázott vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, sót, sütőport, a reszelt citromhéjat és a tejföllel elhabart tojássárgáját. Gyors mozdulatokkal összegyúrj... |
|
|
|
|
|
|
|
... 1.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg vaj (vagy 25 dkg vaj, 20 dkg libazsír), 3 dkg élesztő, 2 tojás, 6 dkg cukor, só, 4 dl tej.
A lisztet a cukorral, sóval, zsiradékkal deszkán elmorzsoljuk, az élesztőt egy kevés langyos tejben feloldjuk, és az egészet megfelelő mennyiségű tejjel összegyúrjuk. A tésztának keménynek kell lennie, hogy a kéztől elváljon. Letakarva rövid idei... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... tojásfehérje
10 dkg vékonyra szeletelt sajt, 10 dkg reszelt sajt
A borsót kifejtjük, megtisztítjuk, megmossuk, és sós vízben puhára főzzük. Lecsepegtetjük.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, egy csipet sóval, összegyúrjuk a tojássárgájával, 4 evőkanál vízzel.
A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kivajazzuk és lisztezzük a tortaformát. ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 tojás sárgája, 50 dkg cukor, 1,5 dl tejföl, 0,5 dl rum, só, reszelt citromhéj.
1. A megszitált lisztet gyúródeszkán a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, cukrot, rumot, tejfölt, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót. Összegyúrjuk, cipóra formázzuk, és fél óráig pihentetjük.
2. A pihentetés után hár... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojásfehérje
10 dkg vékonyra szeletelt sajt, 10 dkg reszelt sajt
A borsót kifejtjük, megtisztítjuk, megmossuk, és sós vízben puhára főzzük. Lecsepegtetjük.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, egy csipet sóval, összegyúrjuk a tojássárgájával, 4 evőkanál vízzel.
A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kivajazzuk és lisztezzük a tortaformát.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... késhegynyi őrölt fahéj, negyed kk. őrölt szegfűszeg, a kenéshez 2 tojás.
1. Egy deci meglangyosított tejben elkeverjük a mokkacukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölben eldolgozott tojássárgáját, sót és reszelt citromhéjat, összegyúrjuk. Két cipóra osztjuk, letakarjuk, s fél órát pihenni-ke... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaj,
4 evőkanál cukor,
2 tojás,
kb. 1 dl tejföl
A töltelékhet:
kb. 1 kg almából cukorral és fahéjjal készült almapüré
Elkészítés: A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, egy csipet sót, és annyi tejfölt (nem biztos, hogy kell), hogy jól gyúrható tésztánk legyen. Két cipót formálunk belőle, 1/2 órát pihentet... |
|
|
|
|
|
|
|
... töltelékhez: 1 kg félzsíros tehéntúró, egy csokor kapor, 4 tojás, 10 + 15 dkg porcukor, 5 dkg vaj/margarin, 2 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 4 dl tejföl.
1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, meghintjük a cukorral és a sóval. A langyos tejfölben elkeverjük az élesztőt és a tojássárgákat, a liszthez adjuk, összegyúrjuk. Letakarjuk, és meleg helyen fél órát ke... |
|
|
|
|
|
|
|
... töltelékhez: 1 kg félzsíros tehéntúró, egy csokor kapor, 4 tojás, 10 + 15 dkg porcukor, 5 dkg vaj/margarin, 2 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 4 dl tejföl.
1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, meghintjük a cukorral és a sóval. A langyos tejfölben elkeverjük az élesztőt és a tojássárgákat, a liszthez adjuk, összegyúrjuk. Letakarjuk, és meleg helyen fél órát ke... |
|
|
|
|
|
|
|
... dióbél, 40 dkg sárgabaracklekvár, 30 dkg kristálycukor
a tészta lekenésére 1 tojássárgája
a tetejére:16-18 dkg étcsokoládé
A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk,a tejet meglangyosítjuk és az élesztőt belemorzsoljuk.Kb.10 percig így hagyjuk,ezalatt kissé felfut.Közben a rumot is meglangyosítjuk,majd a cukrot beleszórjuk, ezután az élesztős tej... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsír, 60 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, só, 40 dkg mák, 40 dkg dió, 10 dkg mazsola, fél citrom, 4 dkg búzadara vagy zsemlemorzsa.
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg porcukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrj... |
|
|
|
|
|
|
|
... élesztő,
2 tojás,
2 dl tej,
só,
40 dkg mák,
40 dkg dió,
10 dkg mazsola,
fél citrom,
4 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk é... |
|
|
|
|
|
|
|
... vagy margarin
8 dkg cukor
1 tojás
1,5 dkg élesztő
2 kanál tejföl
só
50 dkg kész gesztenyepüré
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, egy kevés langyos tejben megáztatott élesztővel, cukorral, tejföllel rétestészta keménységűre gyúrjuk, és egy kissé pihentetjük. Ezután vékonyra nyújtjuk, kockára vágjuk, és egy kevés r... |
|
|
|
|
|
|
|
...
kevés liszt
a sütéshez: olaj
a tetejére:
2-3 evőkanálíliás porcukor
a tálaláshoz: 0,3 dl rum,
30 dkg sárgabarackíz
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztává gyúrjuk. Két részre osztjuk és letakarva, hűtőszekrényben legalább 1 órát pihentetjük. Utána a tésztát enyhén belisztezett deszkán 2 milliméter... |
|
|
|
|
|
|
|
... Csokimáz: 10 dkg cukorból, 3 dkg
kakaóporból és 3 dkg vajból készült
csokoládémáz.
Elkészítés: Az élesztôt csipet cukorral meleg
tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk,
hozzáadjuk a csipet sót, sütôport,
tojást, cukrot, a felfuttatott élesztôt, és
összedolgozzuk.
Három cipót készítünk. Vékonyra kinyújtjuk.
A tészta ne érje... |
|
|
|
|
|
|
|
... margarin
8 dkg cukor
1 tojás
1,5dkg élesztő
2 kanál tejföl
só
50 dkg kész gesztenyepüré
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, egy kevés langyos cukrozott tejben megfuttatott élesztővel,cukorral, tejföllel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk, és egy kicsit pihentetjük.Ezután vékonyra kinyújtjuk, kockára vágjuk,... |
|
|
|
|
|
|
|
... só.
A töltelékhez: 20 dkg sovány főtt sonka, 20 dkg túró, 5 dkg vaj, só, a kenéshez tojás.
Sós omlós tésztát készítünk. A lisztet a vajjal, egy kevés sóval és a sütőporral elmorzsoljuk. Hozzáadunk 2 tojás-sárgáját, és egy kevés tejföllel könnyű tésztává gyúrjuk. Cipóba formálva pihentetjük, míg a tölteléket elkészítjük. A töltelékhez a sonkát megdaráljuk, a tehéntúrót ... |
|
|
|
|
|
|
|
... édességek
Hozzávalók: -50 dkg liszt
-2,5 dkg élesztő
-1 ek vaj
-1 ek rum
-1 tojássárgája
-csipet só
-olaj a sütéshez
-porcukor
Elkészítés: -A lisztet elmorzsoljuk a vajjal,hozzáadjuk az élesztőt.Majd a tojássárgájával,a rummal és a csipet sóval rétestészta keménységű cipóvá formáljuk,és legalább fél óráig pihentetjük.
-Késfok vasta... |
|
|
|
|
|